Lytteøvelser Delprøve 3 Eksempeltest 8- Eksempelsvar

Vi hører på et intervju med Åse, som har vært sykepleier. Hun forteller oss om hva slags oppgaver en sykepleier har. Det er tre hovedoppgaver: forebyggende helsearbeid, å arbeide mot akutte sykdommer og å arbeide med kroniske sykdommer. Som hjertesykepleier arbeidet Åse mesteparten av tiden mot akutte sykdommer. Hun synes at jobben var veldig spennende, og at det er mange muligheter for å behandle hjertesykdom. Pasienter med hjerteproblemer er en prioritert pasientgruppe slik at det er en egen sykepleier som jobber hovedsakelig med hjertesykdommer.

For å bli sykepleier må man ha videregående utdannelse med allmenne fag og studiekompetanse. Deretter er det en treårig høgskoleutdannelse. I tillegg kan man ta spesialisering med mastergrad, noe som tar to år og gir flere muligheter. Åse mener at det er en veldig stor sektor å velge i.

Ifølge Åse er det tusenvis av jobbmuligheter med en utdannelse som sykepleier. Man kan jobbe i kommune, på sykehus, i privat sektor, i utlandet, nødhjelp eller administrasjon. En sykepleier kan jobbe om dagen, natten, kvelden og på søndag. Åse jobbet stort sett på en hjerteavdeling ved et sykehus i Oslo og ved sykehuset i Arendal.

Åse fremhever hva som er viktig for å holde hjertet friskt og raskt. Det handler om genene våre, noe som vi ikke kan velge, og deretter kosthold og aktivitet. Man må unngå røyking og å stresse i livet for å unngå å påvirke blodtrykksnivået. Det er viktig å ikke bekymre seg når det gjelder gener og hjertet vårt.

Åse valgte å bli sykepleier fordi hun synes at det er et veldig spennende fagfelt, og det er ingen forskjell på rik og fattig, høyt og lavt utdannet, hudfarge – noen ganger blir bare kroppen syk. Hun synes at det er interessant å møte enkeltmennesker.

Hvis ungdommer er glad i mennesker, synes Åse at en karriere som sykepleier passer dem godt. Man kan jobbe med alt fra pasienter som aldri blir friske igjen, til pasienter som kun har en flis i fingeren. Man kan også være administrator og reise verden rundt.

Åse har jobbet i USA, der hun gjorde andre ting enn å være sykepleier. Sykepleiere er noe som trengs i hele verden. Hvis man har en kjæreste som har en veldig spesiell utdannelse og kun kan være på en bestemt plass, er det greit å være sykepleier fordi sykepleiere trengs overalt.

Det beste med å være sykepleier er at man treffer forskjellige mennesker. Åse likte å jobbe under press på hjerteavdelingen, og i tillegg likte hun å møte pasienter som har fått akutte lidelser.