Skriftlig produksjon - Sett 1, Emne 2 - Eksempelsvar

Er digitalisering i skolen bra - uten skjerm eller med nettbrett i klasserommet?

Digitalisering er et begrep som beskriver transformasjonen av for eksempel en bedrift eller organisasjon med hjelp av digitale teknologier til en ny måte å jobbe på og for å skape nye inntekter. Den norske regjeringen har investert i digitalisering i flere sektorer av samfunnet slik som helsevesenet og utdanningssektoren. Prosessen av digitalisering i de norske skolene tar tid og avhenger av hvilken klasse elevene er i. Elevene i videregående skoler er prioritert da de alle har tilgang til egen datamaskin, mens det over 50 prosent av elevene som går på barneskole som har sin egen datamaskin. I ungdomsskolene er det over to tredjedeler av elevene som har sitt eget nettbrett. 

På den ene siden så er digitalisering av skolen nødvendig fordi livet vårt i de siste 20 årene har forandret seg veldig fort mot digitalisering. Flere yrker behøver at man har gode digitale egenskaper som for eksempel å kunne jobbe med Word, Excel og PowerPoint. Kommunikasjonen med kolleger som sitter i forskjellige kontor i forskjellige deler i verden har blitt mulig takket digitale plattformer som Skype, Teams og Zoom. Hvis man lærer seg å bruke en datamaskin og de forskjellige programmene som finnes, så gjør det mye enklere når man starter sin karriere. Derfor er det viktig med digitalisering i skolen.

Et annet poeng er at digitalisering i skolen gjør det mulig å få utdanning for elever som møter utfordringer som for eksempel avstand, økonomi eller helseproblemer. For eksempel, elever med nedsatt funksjonsevne eller elver som har foreldre som har dårlig økonomi. Det eneste man trenger er tilgang til internett og en datamaskin. Digitaliseringen fjerner slike hindringer og kan gjøre en stor forskjell for slike elever.

På den andre siden er det ikke sunt å bruke mye tid foran en skjerm. Det er skadelig for øyne og flere elever sier at de bruker mange timer foran skjermen i tillegg til hjemmelekser fra skolen. Evolusjonsmessig er det ikke anbefalt og sunt at et menneske skal bruke lang tid foran en skjerm sittende uten at de beveger seg. Denne tendensen fortsetter i arbeidslivet der det er yrker som inneholder jobb foran en laptop i 40 timer per uke.

I tillegg, er det ikke det samme å skrive, tegne og fargelegge på et nettbrett. Disse aktivitetene trener kreativiteten til et barn. Det samme gjelder for å lese en bok på en skjerm mot å lese en papirbok. Opplevelsen er forskjellig på et nettbrett sammenlignet med den tradisjonelle måten.

Jeg mener det er viktig at det er en balanse mellom bruk av digitale teknologier og den tradisjonelle måten med å lese og skrive på papir. Koronapandemien i 2020 var det nyttig å ha mulighet til digital utdanning slik at smitten kan begrenses uten at opplæring og framgang stanses. Jeg synes at yngre elever ikke behøver å starte så tidlig med teknologi som kommer til å dominere deres liv i sitt yrkesliv. Jeg har studert på en tradisjonell skole og mener at jeg har fått en veldig god utdanning selv om jeg ikke hadde egen datamaskin på skolen.

Som konklusjon, er digitalisering veldig viktig for det fremtidige arbeidslivet, men man må ha en balanse. Det finner flere fordeler med å ikke gå over til 100 prosent digital utdanning. I tillegg, er det ikke så lenge siden digitaliseringen kom i livet vårt, så er det sannsynligvis mye som vi ikke vet enda eller tenkt gjennom når det gjelder bruk av digital teknologi og bivirkningene den kommer med.