Skriftlig produksjon - Sett 4, Emne 2 - Eksempelsvar

Bør alle mennesker bli vegetarianere og veganere?

Å være vegetarianer eller veganer betyr å ha et kosthold basert på grønnsaker, bønner og alt som vi planter. Det finnes flere typer av vegetarianere. Noen spiser mat som inneholder litt fisk, andre spiser kun egg eller meieriprodukter. Andre vegetarianere spiser til og med mat som inneholder kjøtt så lenge kjøttet kommer fra dyr som har blitt behandlet på en riktig måte. Veganere på den andre siden spiser ikke kjøtt eller produkter som kommer fra dyr, og de bruker heller ikke klær, smykker eller lignende som er laget av dyrepels eller andre deler av dyr.  

Noen mener at alle bør bli vegetarianere eller veganere. På den måten reduserer vi slakting av dyr. Hvis alle hadde sluttet å spise kjøtt, hadde ikke butikkene bestilt mer fra leverandører, og til slutt ville man kommet frem til at det skal bli slutt på å drepe dyr.

De mener også at rødt kjøtt ikke er sunt. Forskere sier at det å spise rødt kjøtt hver dag øker risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer eller kreft.

Andre mener at så lenge dyrene blir behandlet på en riktig måte og blir drept raskt, uten å få vondt, så er det ikke noen grunn til å slutte å spise dyrene. Noen kilder mener at hvis et dyr blir drept sakte, altså med kniv eller øks, kommer det noe syre i blodet som fører til at kjøttet blir usunt.

Et annet poeng er at mennesker trenger næringsrik mat. Barn trenger proteiner for å vokse og utvikle seg både fysisk og psykisk. Folk med svekket immunsystem og kreftsyke behøver sunn og proteinrik mat for å bekjempe sykdommen. Å ta bort kjøtt fra kostholdet i disse tilfellene kan være skadelig og farlig.

Etter min mening må man ikke bli vegetarianer eller veganer, men alle bør passe på at dyrene vi får kjøtt eller produkter fra, blir behandlet på riktig måte. Det har alltid vært slik at mennesker har levd av kjøtt og animalske produkter, meieriprodukter osv. Jeg synes at det er sunt å spise kjøtt. Vi får masse proteiner av det, men alt som er for mye, er skadelig for kroppen. Det å spise kjøtt én til to ganger per uke synes jeg er innafor og sunt.

Til slutt tror jeg ikke at alle bør bli vegetarianere eller veganere, men heller at alle bør ha et variert kosthold med kjøtt, egg, fisk, meieriprodukter, grønnsaker, bønner og frukt, men at det har sine grenser.