Skriftlig produksjon - Sett 5, Emne 1 - Eksempelsvar

Er trening nøkkelen til å gå ned i vekt?

Nye studier viser at det er en økning i antall overvektige i Norge blant folk som er 20 år og over. Det er mellom 60 og 70 prosent av den voksne befolkningen som er rammet av dette problemet. Dette har medført at flere får fedmerelaterte sykdommer – diabetes, hjerte- og karsykdommer og noen former av kreft. Ifølge helsemyndighetenes anbefalinger er 30 minutter moderat trening om dagen i 5 dager nok. Derimot viser en ny studie at det å endre kosthold spiller større rolle enn trening hvis man vil gå ned i vekt.  

Det er et faktum at trening er et av de viktigste tiltakene for å leve et sunt liv. Forskning har påvist at hvis man trener regelmessig, så er det flere helsegevinster for alle aldersgrupper. Man lever lenger og har mindre risiko for fedmerelaterte sykdommer.

Det er kalorier som man har fått i seg gjennom mat og drikke, som gjør at mennesker går opp i vekt. Høyere fysisk aktivitet fører til økt forbrenning av kalorier. Intensiv kondisjonstrening øker fettforbrenningen, noe som er veldig viktig for å gå ned i vekt. Denne mekanismen ligger i bunnen og påvirker om man går ned eller opp i vekt.

På den andre siden er ikke trening nok om man vil gå ned i vekt. Kostholdet spiller en veldig stor rolle. Hvis man trener veldig mye, men har høyt inntak av sukker- og fettholdige matvarer og drikker, så får kroppen flere kalorier enn det man klarer å forbrenne.

I tillegg er matvaner viktig for å gå ned i vekt eller holde stabil vekt. Hvis man spiser potetgull sent på kvelden – dette er prosessert mat som er usunn, kaloririk og næringsfattig – er dette ikke bra. Et annet eksempel er hvis man liker å småspise godteri: Da får man i seg veldig mange kalorier uten at man har konsumert store mengder. En sunn diett bør inneholde mye grønnsaker og frukt og mindre «junkfood» som pizza og hamburger.

Jeg synes at nøkkelen til at en går ned i vekt, ligger i å ha en balansert livsstil. Både trening og kosthold spiller en stor rolle for å forebygge fedme og få en sunn vekt. Mennesker har forskjellig genetikk, så det kan være individuelt hva som fungerer best for den enkelte personen. Noen trenger å trene litt ekstra, mens andre bør være forsiktige med matmengden og mattype.

Avslutningsvis mener jeg at trening har en hovedrolle i vektnedgang sammen med kosthold. Type trening og riktig kosthold for å gå ned i vekt kan variere for forskjellige folk med hensyn til alder, kjønn og sykdommer. En må søke råd fra kvalifiserte fagfolk som kan gjøre en vurdering og gi nødvendige anbefalinger.